08.12.2024- 12.09.2025
De KU Leuven jubileert z’n 600-jarige bestaan. Zes eeuwen van grensverleggend onderzoek, inspirerend onderwijs en actief engagement in de wereld, wordt gevierd met tal van evenementen. Aldus verwelkomt Faculty Club, gesitueerd in het historisch kader van het Groot Begijnhof te Leuven, in samenwerking met de Commissie Actuele Kunst van de KU Leuven, de Leuvense kunstenaar Johan Heylen, met de expo “Mensen onderweg”.
“Mensen onderweg” kan worden beschouwd als een metafoor van de levensreis van elk van ons. Ithaka is de bestemming die we allemaal zoeken, maar de ware rijkdom ligt niet in haar bereiken. Het is de reis die ons vormt. Ithaka is geen plaats, maar een belofte van vervulling die altijd net buiten ons bereik lijkt te liggen, een spiegel van onze diepste ambities en angsten. Terwijl we dwalen door het leven, beseffen we dat het niet om Ithaka zelf gaat, maar om de ziel die we onderweg smeden. De zoektocht onthult dat we zelf de reis zijn, en Ithaka enkel een horizon die ons blijft leiden.
Onder een bleke hemel bewegen mensen en hun kleine schaduwen op zoek naar iets onbenoembaars. Elk paar voeten raakt de aarde maar hun zielen zweven, onderweg naar een plek die ze nooit helemaal zullen bereiken. De weg is lang en kronkelig. De bestemming verandert voortdurend van vorm. Wind fluistert geheimen maar antwoorden blijven achter de horizon verscholen. Soms kruisen ze elkaar, streelt de wind de schaduw en kust de horizon de ziel. Maar uiteindelijk reist iedereen alleen, zoekend naar een diepere betekenis. Mensen onderweg naar een plaats die niet bestaat.
Flyer_NL – Flyer_ENG – Flyer_FR
Het oeuvre van Johan Heylen laat zich kenmerken door een raadselachtigheid en een niet te plaatsen tristesse. Dit veroorzaakt gevoelens van melancholie, maar ook een vorm van (h)erkenning bij diegenen die zich verbazen over de absurditeit van het bestaan. De kunstenaar laat zich inspireren door het werk van mystici, existentialisten en metafysici. De onbegrijpelijkheid van het “Zijn” en de positie van de mens in dit mysterie, is een steeds terugkerend onderwerp. Creaturen lopen doelloos rond, zonder hoop op redding of vergeving, onwetend van hun schuld, en hun straf niet begrijpend. Er heerst een heilige afschuw, die voorkomt uit een radicale bevreemding. Ondanks de wezenlijke ellende, bevat het werk van Johan een kwetsbaarheid en tederheid. Niets is eenduidig, elk schilderij is meerlagig. De werken van Johan slagen erin de vinger op de woordeloze wond te leggen en verplaatsen de aandacht van het banale materiële naar het mystieke onzegbare. Elke verduidelijking schiet zijn doel voorbij, daar het onzegbare niet kan worden geduid.
Een éérste expo “De achterwereldlingen” had plaats in het Stadsmuseum “De Hofstadt” te Diest (oktober 2022-januari 2023). In 2023 faciliteerde BNP Paribas Fortis de tentoonstelling “Twijfel” te Leuven (oktober 2023), en exposeerde Galerie Duende zijn werk te Mechelen (oktober 2023-februari 2024). Het cultureel centrum in Geel stelde werken tentoon in mei 2024. Delen Private Bank organiseert een expo in de kantoren te Waterloo (delen.art) (juni 2024-juni 2025). Een grote solo expo heeft plaats gedurende 2024-2025, in de UNESCO setting van het Begijnhof te Leuven (Faculty Club, december 2024-september 2025), in samenwerking met de Commissie Actuele Kunst van de Universteit van Leuven (KUL), ter ere van het 600-jarige bestaan van de KUL.
Sinds eind 2024 is Johan werkzaam als full-time kunstenaar. Voordien was hij actief in de biotechnologische en pharmaceutische sector.
Op zondag 8 december 2024 tussen 12u30 en 16u kan u bij Faculty Club terecht voor de vernissage van de tentoonstelling ‘Mensen Onderweg’. Tijdens de vernissage geven Professoren Stéphane Symons, Bart Geerts en Bart Verschaffel duiding en krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met de kunstenaar.
Timing
Inschrijven voor de vernissage is gratis en kan u doen via het formulier hiernaast tot en met vrijdag 6 december 2024.
10% van de opbrengst van de kunstwerken gaat naar het Inloophuis Leuven. Het Inloophuis voor mensen met kanker in Leuven wil een warme en veilige plek bieden aan al wie geraakt is door kanker. Het Leuvense Inloophuis bevindt zich in het hart van de stad en is 6 dagen op 7 open. Zowel mensen met kanker als hun naasten kunnen er vrij binnenlopen, er staat altijd iemand voor hen klaar. Het Inloophuis is niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook een actief steunpunt, met veelzijdige activiteiten.
Vernissage